Linoleumsgulve – det naturlige og miljøbevidste valg

Gulvbelægningen har stor betydning for kvaliteten af indeklimaet. Derfor er linoleumsgulve et oplagt valg, hvis man vil sikre et godt og sundt indeklima. Materialet er organisk, miljømæssigt bæredygtigt og egner sig til både private hjem, offentlige institutioner og kontorarealer.

Af: Michael Winther

Linoleumsgulve er et fantastisk materiale med en god vedligeholdelsesøkonomi. Det er let at rengøre, og den glatte overflade betyder, at der skal bruges et minimum af rengøringsmidler til at rengøre og vedligeholde det. Samtidig har linoleumsgulve den ekstra kvalitet, at det bidrager til et sundt og godt indeklima, fordi emissionen af forskellige organiske partikler fra gulvet er minimal. Hertil kommer at linoleumsgulve er elastiske og det betyder at et linoleumsgulv er lydsvagt, og hvis det yderligere monteres på et korkunderlag eller en anden form for akustikbagside kan det reducere støjen fra skridt og løb med op til hele 18 decibel.

Derfor er linoleumsgulve den oplagte gulvbelægning på stærkt trafikkerede arealer, hvor der dagligt færdes mange mennesker. Det kan være i daginstitutioner på skoler og hospitaler eller universiteter. Men også i private hjem kan man opnå mange fordele ved at vælge det naturlige gulv. Udover den grønne fordel findes mange designs og formater, der bevæger sig langt væk fra det traditionelle marmorerede.

Fokus på bæredygtighed

Forbo er verdens største producent af linoleum, og firmaet har fremstillet linoleumsgulve siden 1800-tallet. Det er sket med innovation og internationalt udsyn, og i dag med en klar og markant bæredygtig miljøprofil, der omfatter alle led og kæder i virksomheden. Lige fra kilderne til de naturlige råvarer, selve produktionen, arbejdsmiljøet og transporten af de færdigproducerede linoleumsgulve.

I dag karakteriserer Forbo selv sine gulve, som verdens mest bæredygtige gulvbelægning. Forbos linoleumsgulve er fremstillet af 97 % naturlige råvarer. 70 procent af de anvendte råvarer er umiddelbart reproducerbare rent biologisk, ligesom gulvene i dag indeholder en stor mængde genindvundet materiale. - I Forbo har vi stort fokus på miljøproblematikken og alle de aspekter, hvor vi kan medvirke til at skabe en bedre og mere bæredygtig verden. Det gælder i hele virksomheden og på alle niveauer. Ikke blot skal vores linoleumsgulve være sunde for forbrugerne, vi skal også være en sund virksomhed at være ansat i, og bidrage positivt til miljøkontoen. Med lanceringen af vores bæredygtighedsprogram Committed to the health of one fokuserer vi holistisk på vores engagement inden for bæredygtighed. Det er centreret om alle aspekter, der vedrører sundhed, velvære og komfort i relation til vores produkter, og både i dag og til kommende generationer, fortæller teknisk chef Thomas Kjær fra Forbo.

Linoleum er en darling

Grundlæggede består linoleum af linolie, harpiks, træmel, kalksten og jute. Alt sammen naturligt forekommende materialer eller materialer udvundet af naturens egne ressourcer. At udvinde harpiks er en kontinuerlig proces. Juteplanten derimod er en etårig afgrøde, på linje med byg og hvede, som bruges til at fremstille den lærredsvæv, som udgør bagsiden af linoleumsgulvet, og som selve linoleummet fæstnes på. Linolien udvindes af hørfrø, der også er en etårig plante, mens træmel er et restprodukt fra træindustrien, og kalksten findes tilgængeligt i overflod.

Foto: Thomas Dahl

- Vores linoleumsgulve giver næsten sig selv i forhold til bæredygtighed og økologi. Linoleum er en darling, der opfylder alle tænkelige miljøcertificeringer. Det er naturligvis Svanemærket, men også verificeret efter EPD’s, Environmental Product Declaration, miljødeklaration. Det betyder, at vores linoleumsgulve livscyklusvurderes efter en transparent ISO-Standard, og dermed kan produktets påvirkninger som f.eks. CO2-udledning, Ozonnedbrydning, påvirkning af vandmiljø osv. sammenlignes 1:1 i forhold til andre materialer. Det ligger helt i tråd med tidens krav til cirkulær økonomi og konkret dokumentation for byggematerialers miljøpåvirkning og bæredygtighed, som der bl.a. stilles i Dansk Green Building Counsil via DGNB-standarden. Når Forbo vælger at arbejde ud fra et system som det, skyldes det, at det er hundrede procent gennemsigtigt og dermed også sammenligneligt på tværs af produkter. Men det stopper ikke der. I vores produktion efterlever vi nemlig også den internationale standard SA8000, som er WHO’s standard for social ansvarlighed. Den berører forhold som bl.a. børnearbejde, sundhed og sikkerhed, diskrimination, arbejdstid og ledelsesetik. Hertil kommer, at vi i alle dele af firmaet har fokus på bæredygtighed med klare målsætninger på f.eks. minimering af energiforbrug, indkøb og krav om grøn returfragt. Endvidere har vi fokus på affaldssortering, og det gælder helt ind på direktionsgangen, siger Thomas Kjær.

Formået at forny sig

Forbos linoleumsgulve fås i mange designretninger og til alle tænkelige formål. Gennem udvikling og innovation har de i dag en bred palette af linoleumstyper, der matcher efterspørgslen. Linoleum findes i forskellige farver og strukturer som f.eks ensfarvet, betonlook, træmønster eller marmor.

- Forbo er leveringsdygtig i alle slags linoleumsgulve, og alle er slidstærke og har en lang levetid. Samtidig har markedet udviklet sig, så vi i dag også ser linoleum anvendt i utallige inventar- og møbelløsninger. Linoleum blev faktisk opfundet i 1862, så det er et gammelt materiale, som har evnet at forny sig gennem innovation. Men bestemt også ved sin høje kvalitet, slidstyrke og sit bidrag til et godt og sundt miljø og indeklima. At det så er miljørigtig, grønt og bæredygtigt styrker jo bare opmærksomheden på materialet endnu mere, forklarer Thomas Kjær.

Thomas Kjær, teknisk chef, Forbo